måndag 17 december 2012

Julklappstips: Sju jävligt långa dagar

Relationerna mellan syskonen i familjen Foxman är minst sagt udda. De umgås inte särskilt mycket men har många åsikter om varandras liv. Den som i boken mest utvecklar sina är Judd, berättaren.

Ironi används flitigt familjemedlemmarna emellan men det är ytterst sällan de går till botten med vad de tycker och tänker, eller visar känslor över huvud taget. Men nu ska de samsas hemma hos mamma i Sju jävligt långa dagar medan de håller shiva över pappan (sorgevecka enligt judisk tradition).

Med sig har de sina familjer, tänkte jag skriva. Men sanningen är att Philip kommer hem med Tracy (nyförlovad! han som alltid strulat runt och hon är motsatsen till hans vanliga ”flickvänner”). Paul och hans fru försöker skaffa barn och shivan blir precis under hennes ägglossning.  Wendy kommer med sin ständigt arbetande man och deras tre barn. Judd i sin tur kommer ensam och ganska knäckt eftersom han för några månader sedan kom på sin fru i säng med hans chef.... Ett spännande persongalleri som fylls på med vänner och bekanta. Under veckan ställs mycket på sin spets.

Jag gillar hur Jonathan Tropper skriver. På något sätt påminner det om hur James Frey skriver i Tusen små bitar. Det är välskrivet och målande. Tropper hittar detaljerna som gör det lilla extra. Här ryms tragik, tvivel, humor (även om jag inte gapskrattade) och eftertänksamhet.

Någon kanske har läst Troppers förra roman, Konsten att tala med en änkling? Ser att en ny är under inköp till biblioteket – Boken om Joe. Alla är utgivna av Gilla böcker. Undra om jag hinner läsa en under julhelgen...

/Liselott

Troppers böcker i bibliotekets katalog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar