lördag 6 maj 2017

Viskande skuggor av Jan-Philipp Sendker

Så har då tysken Jan-Philipp Sendker åter skrivit en asiatisk, stillsam, vacker berättelse  - trots att det denna gång är en mer utpräglad deckare än de tidigare "Konsten att höra hjärtslag" samt "Hjärtats innersta röst". Det här är en fullständigt fristående historia som inte har någon koppling till de två tidigare, den utspelar sig i Hongkong istället för Burma, och denna gång är det en västerländsk man, Paul Leibovitz, vi får följa. Han har bott i Asien i många år, kan sitt Kina ganska grundligt, men har bosatt sig på en stillsam ö utanför Hongkong efter att en oerhört älskad liten son dött i cancer. Det är snarare minnen än sorg, som gjort att han dragit sig tillbaka där efter sin skilsmässa - han vill leva med så få intryck som möjligt för att inte minnena av sonen ska trängas undan av nyare, ovidkommande minnen.

Av en slump råkar han på en amerikanska, som letar efter sin vuxne son som försvunnit under en affärsresa alldeles nyligen. Mot sin vilja dras han ändå in i letandet, och mot allt förnuft drar han i allt fler tåtar kring försvinnandet, mycket tack vare sin mångårige vän poliskommissarien Zhangs insyn i fallet. Detta trots att han inte borde - främst för sin egen sinnesros skull, men framför allt för att det är oerhört riskabelt, direkt farligt, att rota i saker som rör industrimagnater, polisväsendet, säkerhetstjänsten... Korruptionen, och synen på sanning, är onekligen en helt annan än i väst. Detta får han bittert erfara när han naivt nog utmanar ödet.



Jag måste säga att Sendker lyckats återigen - trots att han vävt ihop en thriller. Spänningsfaktorn är hög, men ändå balanserar han upp den med mycket eftertänksamhet, livsfilosofi, och ett mycket vackert språk. Givetvis finns här en innerlig kärlekshistoria också, vid sidan av, icke att förakta. Totalt sett en oväntad berättelse... och ändå inte. Den bär hans alldeles eget signum, och hans tidigare läsare lär nog både känna igen sig och inte bli besvikna. Dessutom får man en liten dos av historia och inblickar i ett Asien man inte får sig till livs så ofta.

/Tuija


Beställ boken, finns som bok, ljudbok och att läsa direkt som e-bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar