lördag 22 juli 2017

Öga för öga, tand för tand av Mats Ahlstedt

Ny, spännande västkustdeckare från författaren som alltmer finslipat sin bladvändarteknik! Visserligen gjort med ganska enkla knep – riktigt korta kapitel som avslutas lite cliffhangerlikt – men det funkar… jag slukar andra boken om gärningsmannaprofileraren Ella Werner vid Göteborgspolisen på nolltid, och lite beror det kanske på, för min egen del som exgöteborgare, alla välbekanta Göteborgskvarter… ett litet mervärde får det alltid när en bok utspelar sig på platser som är välbekanta för läsaren. Tycker i alla fall jag!

Nåväl – detta är andra boken om Ella – som egentligen heter något helt annat… Hon har ett plågsamt förflutet från Balkan, vilket ingen känner till, och gifte sig ung med stjärnadvokaten Leonard Werner. Som förvandlades till ett monster, får vi ana mellan raderna, men dog i en bilolycka några fasansfullt långa år senare.
Dock – inledningsvis får Ella ett brev, men också ett SMS, med den korta raden ”Jag vet vem som gjorde det”. Undertecknat med bara ett L. Hon känner inte så många med namn som börjar på L, och får givetvis kalla kårar, helt i onödan. Leonard är ju död och begraven sedan tio år tillbaka. Kanske är det den hemlöse Lundberg, som försöker prata med henne på hennes stamkrog, som ligger bakom? Men vad är det i så fall han vet?
Samtidigt sprängs en läkare till döds i ett bilbombsdåd utanför sitt hem, en läkare som visar sig vara spelmissbrukare. Liksom en annan välbärgad man i innerstan som också sprängs till döds. Har detta kopplingar till sprängattentatsmålet på en restaurang på Avenyn, som inhyste illegal spelverksamhet i källaren, som Leonard försvarade strax innan han dog? Allt fler märkliga trådar tyder på detta, men det förefaller osannolikt.

Parallellt med Ellas nystande får vi följa Tove, journalist uppvuxen på samma gata som det första bombdådet ägde rum, och nyligen tillbakaflyttad till Göteborg från Stockholm. Hennes pappa bor kvar på gatan, och läkarens styvdotter var hennes barndomsvän. Hon vill börja frilansskriva om kriminalfall ur anhörigperspektiv och vad kunde vara en bättre start än det här? Dock lyckas hon bli inblandad på ett fullständigt livsfarligt sätt, och genom flera märkliga kopplingar möts så småningom Ellas och Toves vägar. Men innan dess har många fått sätta livet till, och Ellas eget tycks hänga på en skör tråd… För det visar sig att Leonard inte alls är död… olyckan var iscensatt och en helt annan man låg i graven. Är han ute efter henne igen? Och varför? Och hänger allt ihop med den illegala spelverksamheten i stan, trots att polisledningen stenhårt kör på sitt terroristspår?
Den som läser får se! Läskig och spännande sommarläsning är det i alla fall, och jag kan varmt rekommendera flera andra av Ahlstedts deckare, för den intresserade.

/Tuija

Beställ boken på bibliotekets hemsida eller läs den direkt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar