lördag 28 oktober 2017

Den femte Millennieboken...

…har då kommit – dock David Lagercrantz andra – med titeln ”Mannen som sökte sin skugga”. Denna gång har uppmärksamheten varit mer dämpad, kanske för att den förra ändå var så pass bra som den var, trots alla farhågor och förhandskritik. Och jag måste nog tillstå att han gjort ett bra jobb även denna gång. Lisbeth Salander är i samma högform och slag som alltid, hon är en urkraft med ett blixtrande intellekt som aldrig någonsin kommer att bli uträknad, vad jag kan förstå. Och det vill man ju verkligen inte heller! Hon är ju själva sinnebilden för den oövervinnlige, i precis alla sammanhang. En bild vi gärna vill värna?

Denna gång startar historien med Lisbeth i fängelse, dock enbart för ett kortare straff som lika mycket handlar om att kunna skydda henne mot dem som är ute efter henne. Det blir dock ingen dans på rosor, för i detta säkerhetsklassade kvinnofängelse finns givetvis en våldsam intern, Benito, som håller terrorbalansen på sin egen önskade nivå. Kan detta INTE sticka Lisbeth i ögonen? I synnerhet som Benito är extra mycket ute efter en ung Faria från Bangladesh som sitter där för ett hedersrelaterat dråp, med de manliga släktingarna nu i maskopi med just sagda Benito… Givetvis gör Lisbeth som vanligt allt i sin makt för de utsatta, när det är riktiga drägg som är inblandade som hon kan få en chans att dräpa till…

Samtidigt nystas en näst intill osannolik sanning upp kring Lisbeths barndom. Det visar sig ha existerat, och gör i viss mån fortfarande, ett forskningsexperiment utfört av en hemlig myndighet, där fosterbarnstvillingar ingått i test kring hur mycket miljö, snarare än arv, påverkar människors utveckling. Man har medvetet separerat tvillingpar och planterat dem i diametralt motsatta samhällssammanhang. I detta har alltså Lisbeth och hennes tvillingsyster ingått. Men också finansmannen Leo Mannheimer, som visar sig ha en identisk kopia i Dan Brody – båda fullständigt ovetandes om varandras existens. När denna existens väl uppenbarats uppstår en häxjakt utan like – sanningen måste ju till varje pris tystas. Men vem är Mikael Blomqvist att INTE lyckas med århundradets story till sin tidskrift, när chansen finns, och rättvisa finns att skipa?

Det är onekligen en helt sanslös bladvändare IGEN, som Lagercrantz har knåpat ihop. Och ja, jag sväljer det med hull och hår och låter mig underhållas!

/Tuija

Beställ boken på bibliotekets hemsida. Finns även att lyssna på eller läsa direkt som e-bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar