tisdag 14 november 2017

3 x Kouplan av Sara Lövestam


Kouplan igen! Liselott skrev om den första, väldigt annorlunda deckaren ”Sanning med modifikation”, som Lövestam författat om den ovanliga, persiska, papperslöse Kouplan, som kom till Sverige som kvinna, fick avslag på sin asylansökan, och nu har levt under jorden i väntan på att preskriptionstiden ska gå ut så att en ny ansökan kan skickas in till Migrationsverket. Under tiden har hormonbehandling pågått, Kouplan ser nu ut som den man han känt sig som sedan barnsben, och han har försörjt sig som privatdeckare – efter det första fallet med barnet som försvunnit åtog han sig ett riktigt intrikat fall från ett kvinnligt borgarråd i Stockholm som trodde sig blivit superblåst/sol-och-vårad av sin älskarinna och ville hämnas. Synnerligen intressant och skickligt uppbyggd är Önska kostar ingenting” som den fristående tvåan heter.

I del tre; ”Luften är fri” får han ett uppdrag från en ung, sjuk kvinna som misstänker maken
för att vara otrogen – ett lätt fall kan tyckas, men ingenting var som det såg ut, där heller! Helt andra härvor än otrohet nystas upp, hemligheterna staplas på varandra, och när det börjar hetta till så hettar det till ordentligt! Och under tiden fortsätter Kouplan att leva sitt ljusskygga liv, numera som uteliggare i brist på boende, i väntan på att tiden ska ticka fram för en ny asylansökan.


Så har då också den efterlängtade fjärde delen ”Finns det hjärterum” nu kommit – när Kouplan äntligen kan leva som en fri man. Han praktiserar på ett bibliotek och fortsätter att söka sin försvunne bror. Dessutom kan han inte låta bli att starta en privat vendetta mot de två odjuren som driver Azads grill, där han själv slavade för svältlön, utsattes för övergreppsförsök, och delade trångt boende med många andra papperslösa. Att försöka bevisa att de faktiskt mördar folk också, blir en livsfarlig utmaning.

Det är en synnerligen ovanlig och mångfacetterad deckarsvit (benämningen spänningsromaner känns mer rättvisande) att hänge sig åt, om man tröttnat lite på det gamla vanliga, blodiga stuket. Mycket läsvärd är hon, Sara Lövestam, och rekommenderas varmt!

/Tuija

Beställ böckerna på bibliotekets hemsida. Finns även bearbetade till lättläst text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar